STOP bullying – NO bullying

Mi a bullying?

A magyar nyelvben nincs olyan kifejezés, amellyel tökéletesen le lehetne fordítani az angol bullying szót. Leginkább iskolai vagy kortársak közötti zaklatásként beszélünk arról a jelenségről, amikor az osztály hangadó diákja, vagy legerősebb klikkje rendszeresen piszkálja, súlyosabb esetben megalázza, zaklatja, fizikailag is bántalmazza egy vagy több osztálytársát. A kifejezésben ott a zaklatás, a megfélemlítés, a bántalmazás minden műfaja. Bárki válhat a bullying áldozatává, ehhez nem kell tennie semmit. Éppen elég például, hogy bármilyen dimenzió mentén kicsit kilógjon a sorból vagy, hogy újként kerüljön be egy már kialakult hierarchiájú csoportba. A bántalmazó jellemzően kiszúrja a leggyengébb láncszemet, és hogy ki a leggyengébb, az sokszor előítéletek mentén dől el.

A projekt célja

Szlovákiában és Magyarországon a bullying egyaránt kihívást jelent a társadalom és az iskolák számára. 3 partnerszervezet közös együttműködéssel keresi a megoldást erre a kihívásra. Az Innovatív Oktatásért Intézet a TANDEM, n.o.-val Komáromból és a Rogers Személyiségközpontú Oktatásért Alapítvány Budapestről közösen a projektbe kiválasztott iskolákat képzésekkel és mentorálással segíti a bullying megelőzésében.

Hozzászoktunk, hogy a pedagógus a tudás birtokosa, akinek az a dolga, hogy ezt a tudást átadja. Erre készíti fel a leendő pedagógusokat az egyetem is: a frontális tudásátadásra. Ahhoz már kevésbé kapnak hatékony eszközöket, hogyan bánjanak az osztállyal, mint közösséggel. Ami a felnőtteknek a munkahely, az a gyerekeknek az iskola: reggel elmennek oda és a legtöbb esetben csak délután jönnek haza. Vagyis az aktív napi idejüknek – az alvást leszámítva – csaknem kétharmadát az iskolában töltik. Ezért a szociális interakcióik legnagyobb részét az iskolában élik át.
Teljesen természetes, hogy ezek között megjelennek a konfliktusok is. Nem az a kérdés, hogy a gyerekek és fiatalok kortárs csoportjaiban bántják-e egymást, hanem hogy mi felnőttek hogyan reagálunk minderre, illetve miként dolgozzuk fel a történteket. Képesek vagyunk-e a gyerekekben megoldási rutinokat kialakítani az ilyen helyzetekre. Amennyiben a felnőttek – pedagógusok és szülők – nem megfelelően viszonyulnak ezekhez a konfrontációkhoz, elmérgesedhetnek és bántalmazássá is fajulhatnak.

A projekt célja támogatást nyújtani az oktatási intézményeknek a kortárs zaklatás (bullying) kezelésére és megelőzésére. A projekt keretén belül először felmérjük a három célcsoport körében (diákok, pedagógusok, szülők) a témához fűződő szükségleteket és igényeket, majd ez alapján olyan módszer- és eszköztárat dolgozunk ki és adunk át a pedagógusoknak, amellyel kezelni tudják a kortársak között felbukkanó agressziót és bántalmazást, illetve meg tudják előzni azt. Mivel ezek a beavatkozások akkor a leghatékonyabbak, ha abba a szülők is be vannak vonva, a projekt keretén belül a szülőknek is át szeretnénk adni ezeket az eszközöket és módszereket. A harmadik célcsoportnak, a diákoknak pedig színházi nevelési foglalkozást dolgozunk ki, melynek segítségével érzékenyítjük őket a bántalmazás és erőszak negatív hatásaira.

A project célja, hogy a projekt partnerek olyan eszközöket dolgozzanak ki és használjanak, amelyek hatékonyan segítik az iskolai zaklatás visszaszorítását, megelőzését. Az Innovatív Oktatásért Intézet a szülők kérdőíves felmérése alapján a projekt keretén belül elkészít egy képzési tanmenet a szülők és a pedagógusok oktatásához, képzési tantervet, egy kézikönyvet a zaklatás kezelésének módszertanával és egy másik kézikönyvet a jó gyakorlatok gyűjteményével magyar és szlovák nyelven egyaránt. A kiválasztott iskolákban ezek alapján workshopokat, foglalkozásokat és folyamatos mentorálást biztosít. A TANDEM, n.o. a kérdőíves felmérésük kiértékelése alapján képzéseket tart a kiválasztott iskolák oktatóinak valamint drámapedagógiai foglakozásokat tart a diákoknak a kortárs zaklatás felismerésével és kezelésével kapcsolatosan. A tanárok munkáját folyamatos mentorálással segítik.

A projektben tervezett kézikönyvek és foglalkozások segítségével a szülők, pedagógusok és diákok megismerhetik a bullying okait és megelőzésének lehetőségeit.

A projekt vezető partnere:

Innovatív Oktatásért Intézet, Komárom, Szlovákia

A projekt partnerei:

TANDEM, n.o., Komárom, Szlovákia

Rogers Személyiségközpontú Oktatásért Alapítvány, Budapest, Magyarország


A projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül valósul meg. A projekt kódja: SKHU/1902/4.1/105

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A projekt időtartama: 2020. október 1. – 2022. január 31.

Az Innovatív Oktatásért Intézet ERFA támogatása: 56 992,50 EUR

A TANDEM, n.o. ERFA támogatása: 55 326,50 EUR